Voorbereiden op Pasen: Veertigdagentijd

Hoe kan je je persoonlijk voorbereiden op Pasen?

In het verleden ging dat in de katholieke kerk met vasten, bijvoorbeeld door gedurende die weken niet te snoepen en te minderen met vlees. Maar het kan op veel manieren. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je die twee sigaretten per dag achterwege laat. Of dat je een glas wijn minder drinkt. Of, weer of geen weer, in plaats van de auto de fiets pakt. De gedachte daarachter is: door te minderen kun je, als het voorbij is, dat wat gewoon lijkt weer extra waarderen. Pasen kan dan veel meer gaan betekenen. Het is het feest van de opstanding van Jezus uit de dood, een nieuw begin. Je kunt dat na een periode met enige soberheid dieper doorleven: het mooie, het bijzondere in het leven. Jezus gaat ons voor. Wij volgen Hem, ook op deze manier.

Samen

Misschien heb je weleens zo’n afspraak met jezelf gemaakt, bijvoorbeeld bij de goede voornemens aan het begin van het jaar. Dan weet je ook dat het nogal eenzaam is en dat het makkelijk opgeven is, zeker als de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt ook wat vaag gebleven is.

Het Pastoraal Team heeft daarom afgesproken dit jaar gezamenlijk iets te doen. Ieder doet zijn/haar ”eigen ding” maar het steunt en stimuleert als je weet dat anderen iets dergelijks doen. Daaruit werd het volgende idee geboren:

Doe je mee?

1. Je gaat voor jezelf na, hoe jij je dit jaar voorbereidt op Pasen. Bijvoorbeeld: ik beperk me tot 1 kop koffie per dag (waar je anders al gauw op 5 of 6 komt).
  2. Je mailt dat voornemen aan Ineke Vink (pasen@kerkenindehoef.nl) . Als het even kan voor dinsdag 13 februari. Wordt het later, ook geen punt trouwens.
  3. Ineke plaatst de verschillende voornemens in de special “voorbereiden op Pasen van de Hoefmail. Ze doet dat zonder naam! Bij het verschijnen van de Hoefmail weet je dan: ik doe dit niet alleen.
  4. Als je meedoet, krijg je iedere dinsdag van Ineke een mail met de vraag: hoe gaat het ? Als je wilt, kun je iets van je ervaring delen. Bijvoorbeeld hoe lastig het is. Of misschien : hoe makkelijk het lijkt te gaan, dit loslaten. Of: elke keer als ik erbij stilsta, sta ik er ook bij stil hoe bijzonder het leven eigenlijk is. Enzovoort.
  5. Ineke zal iets van deze ervaringen in de special “voorbereiden op Pasen” zetten in de Hoefmail. Opnieuw: in principe zonder naam.
  6. Verder staat er in de special elke week een Bijbeltekst, ter overdenking.

We hopen met deze aanpak je de volle ruimte te geven zelf een keuze te maken. Maar ook om gezamenlijk toe te leven naar Pasen.

Doe je mee?
Namens het Pastoraal Team