Kerkdiensten

Elke zondag om 10.00 uur is er een kerkdienst. Onze kerkdiensten zijn informeel. Iedereen is van harte welkom: wie je ook bent, wat je er ook zoekt en hoe oud of jong je ook bent.

Eens per maand is er een dienst voor jong en oud. Nog informeler en met nieuwe vormen, zoals een interactieve preek, beeld en net wat andere muziek.

We zingen uit verschillende bundels: uit het Liedboek, meer klassieke kerkmuziek en de Evangelische Liedbundel en andere meer recentere bundels. Orgel, piano, een combo en andere instrumenten begeleiden de gemeentezang muzikaal.

Kun je de dienst niet bijwonen, maar wil je er wel graag bij zijn? Alle diensten kun je live meeluisteren via de audiostream of hieronder terugvinden:

Is het vervoer naar De Hoef een probleem? Rijd dan met een gemeentelid mee. In Hoefmail staat wie er deze zondag het kerkvervoer verzorgt. Meer informatie: kerkvervoer@kerkenindehoef.nl

Nog vragen?

Misschien heb je een van onderstaande vragen? Klik op de vraag voor een antwoord. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan via ons contactformulier.

Kan ik zomaar een kerkdienst bijwonen?
Ja, iedereen is welkom. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft je ook niet vooraf aan te melden. Onze gastheer of gastvrouw begroet je graag en is er om je vragen te beantwoorden. Dit kan voor en na de kerkdienst.
Wat kan ik van een kerkdienst verwachten?
We beginnen met een welkom. De dominee vraagt God of hij ook bij de dienst wil zijn door het vragen van een zegen. Daarna wisselen we gebed en zingen af. We zingen samen, maar meezingen is niet verplicht. Een pianist, organist of een muziekgroep begeleid het zingen. In ongeveer de helft van de diensten is er een beamer en worden de teksten op een scherm geprojecteerd. In andere diensten krijg je een liturgie (=programmaboekje) mee en een boek met liederen. Vraag mensen gerust om hulp als je het niet snapt, dat vinden wij niet erg.

Het zingen wisselen we af met bidden. In het gebed spreken we met en tot God. Zo vragen we God om ons te helpen de Bijbel goed te begrijpen. We leggen moeilijke vragen voor Hem neer, bijvoorbeeld over mensen die ernstig ziek zijn. We danken Hem voor de goede dingen die we mogen ervaren.

Een belangrijk deel van de dienst bestaat uit het lezen uit de Bijbel en de preek. In de preek legt de dominee het Bijbelgedeelte uit. Zij doet altijd een poging de betekenis voor vandaag aan te geven: wat leer je ervan voor jouw leven?

Aan het einde van de dienst is er een collecte. We vragen een vrijwillige bijdrage voor onze kerk en voor een diaconaal (goed) doel. Vooraf vertelt iemand waar het geld naartoe gaat. Hoeveel je bijdraagt, bepaal je zelf. Het varieert van € 0,50 tot € 5,00.

Na de kerkdienst is er gelegenheid om achter in de kerk een kopje koffie of thee te blijven drinken. We begroeten je daarbij graag: het mag, maar het is natuurlijk niet verplicht.

Nog meer weten?  Download hier een uitleg van wat er waarom in onze kerkdiensten gebeurt (pdf, nieuw venster).

Kan ik mijn auto in de buurt parkeren?
We hebben een paar parkeerplaatsen op ons eigen terrein. We zijn ook goed met de fiets bereikbaar, er is tijdens kerkdiensten in de schuur achter de Kerkboerderij plek om je fiets te parkeren.
Hoe lang duurt een kerkdienst?
Een kerkdienst duurt ongeveer 60 tot 75 minuten.
Is het ook geschikt voor kinderen?
Ja en nee. Het is voor kinderen best moeilijk om de hele dienst stil te zitten. Voor de hele kleine kinderen (0 tot 4 jaar) is er tijdens de hele dienst oppas in een aparte ruimte. Vlak voordat de dominee de kerkdienst afsluit met een zegen kun je je kind ophalen zodat je met het hele gezin de dienst kunt afsluiten. Voor de oudere kinderen (4 tot 12 jaar) is er kindernevendienst. Tijdens de kerkdienst gaan de kinderen naar een eigen ruimte. Zij luisteren daar ook naar een stukje uit de Bijbel en krijgen er uitleg bij. Als er genoeg tijd is, wordt er geknutseld of een spel gedaan. Tegen het einde van de kerkdienst komen zij weer terug in de kerk.

Elke twee weken is er ook tienernevendienst voor kinderen vanaf groep 8. De tienernevendienst vindt plaats tijdens de normale zondagochtend dienst in een aparte ruimte. Er zal gewerkt worden met thema’s, waarbij aan de hand van een Bijbelverhaal aan dit thema wordt gewerkt. Er is ruimte voor eigen inbreng, en er zullen werkvormen gebruikt worden die aansluiten bij de leeftijd en de interesses van de groep. De tienerdienst zal vermeld worden in de Hoefmail.

Oppas

Voor de jongsten tot 4 jaar is er oppas. Neem je kleintje dus gerust mee. Zij spelen heerlijk in de knusse woonkeuken van de boerderij. Voor de zegen worden zij de kerk binnengebracht zodat we deze als hele gemeente bij elkaar, klein en groot, ontvangen.

Kinderen

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd is er tijdens de dienst een eigen dienst: de kindernevendienst. We starten met z’n allen in de kerk en de kinderen gaan nadat de dienst begonnen is, naar hun eigen ruimte. We steken een lantaarntje aan dat wordt meegenomen en we zingen:

Goedemorgen, welkom allemaal,
ik met mijn en jij met jouw verhaal,
lachen, huilen, vrolijkheid en pijn,
alles mag er zijn!
God, ik vraag U, kom in onze kring.
Wees erbij wanneer ik bid en zing.
Ik met mijn en U met Uw verhaal
verteld in mensentaal

In de kindernevendienst wordt een verhaal verteld dat meestal hetzelfde is als het verhaal van de preek van die zondag. Er wordt soms gezongen en meestal ook geknutseld of getekend. De kinderen leren elkaar goed kennen en er kan op deze manier een band met elkaar ontstaan. Terug in de kerk wordt er aandacht aan de kinderen geschonken.

Kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool voelen zich soms ‘te groot’ voor de kindernevendienst. Waar en wanneer mogelijk krijgen zij in de kerkdienst gelegenheid actief mee te doen.

Meer informatie over de kindernevendienst: kindernevendienst@kerkenindehoef.nl

Tieners

Voor tieners van groep 8 en de middelbare school is er iedere twee weken een tienerdienst. Daar bespreken ze op hun eigen manier hoe geloof en kerk past in hun leven.
De tienerdienst wordt begeleid door ouders van de jongeren.

Viering Heilig Avondmaal

Met het vieren van het Avondmaal herdenken we dat Jezus zichzelf helemaal voor ons gegeven heeft: om heel te maken wat gebroken is tussen God en ons, in onszelf en in de relatie met anderen. Met het delen van brood en wijn kijken we ook vooruit naar de wereld zoals God die bedoeld heeft: eerlijk delen, intense vrede, God die alles in allen is. Ook de kinderen mogen in De Hoef deelnemen aan het Avondmaal. Het Heilig Avondmaal vieren we op de derde zondag van de maand.

Koffie, thee en limonade na de dienst

Na elke dienst is er ruimte voor napraten en ontspannen tijdens een kopje koffie of thee en natuurlijk is er limonade voor de kinderen.